Nye balkonger som salgsplakat

Balkongenstreprenøren

Boligfotografen i Haugesund fokuserer på de nye balkongene i forbindelse med at en leilighet skal legges ut for salg.

De fire boligblokkene i Søre Skeisvann borettslag ligger vakkert til i nordre bydel i Haugesund. Våren 2020 er prosjektet ferdigstilt. Da har alle de 128 leilighetene fått innglasset helårsbalkong.

Var svært kritisk

Hjørdis Westerlund var svært kritisk til at boretslaget skulle oppgradere med nye balkonger, men har endret mening.
– Jeg er veldig fornøyd. Vi må jo henge med og være en del av fremtiden, sier hun smilende på vei ut til en av sine daglige turer.

– Vi får mer plass å boltre oss på, og sannsynligvis vil jeg tilbringe enda mer tid på balkongen, spesielt om sommeren. Balkongene er flotte, virkelig, tilføyer hun.


(fortsetter under før og etterbilder)

Slik ser boligblokkene i Søre Skeisvann ut etter rebabiliteringen med
balkonger i bølget design
Før rehabiliteringen (under de-montering). FOTO: Per Sakariassen

Stortrives

Hjørdis har bodd i borettslaget i fem år og stortrives. Søre Skeisvann borettslag er omgitt av naturområder, og er også en nær nabo av Haugesund Toppiodrettsgymnas og Djerv-Hallen. Bare noen steinkast unna finnes flere kunstgressbaner. 

Salgsplakat

En av leilighetene skal nå legges ut for salg. Boligfotograf Jone Torkelsen i Foto Erik AS er på oppdrag for Eiendomsmegler Vest. Han bruker god tid foran de innglassete balkongene. Erfaring fra andre borettslag med nye, innglassete balkonger gir økt interesse hos potensielle boligkjøpere. Dermed er balkongene en viktig salgsplakat når leiligheter skal presenteres for potensielle boligkjøpere. Det var forøvrig hard konkurranse om å få oppdraget med rehabiliteringen.

Valgte bort svensk leverandør

Balkongentreprenøren og en svensk leverandør ga begge tilbud på rehabiliteringen i Haugesund. Styreleder Lars Vikse er fornøyd med at borettslaget gikk for løsningen til Balkongentreprenøren. Han begrunner valget med finere design og materialkvaliteten.

Det beste designet

– Designet til Balkongentreprenøren var helt klart det beste. Balkongentreprenøren var veldig opptatt av totalinntrykket med en idé om å se helheten utover det å bare bygge balkonger, sier Vikse. Søre Skeisvann er det første borettslaget i Haugesund som har rehabilitert både fasader og innglassete balkonger.

Lars Vikse er styreleder i Søre Skeisvann borettslag i Haugesund

Fra skisse til virkelighet

– Det vi fikk presentert som skisser er blitt en realitet. Det er samsvar mellom tegninger og virkelighet. I taket er det montert spotter på alle balkongene, og endeleilighetene har fått et 90 graders vindu i hjørnet. I ettertid er vi glad for at vi skrotet tilbudet fra den svenske leverandøren, sier Vikse. Han er dessuten overrasket over at fremdriften stort sett har gått som planlagt. Prosjektet ble vedtatt i 2019 med planlagt start våren 2020.

Avdekket ødelagt vindtetting

– På tross av pandemien har rehabiliteringen holdt seg innenfor tidsrammen, fortsetter han. Han skryter dessuten av at Balkongentreprenøren avdekket at vindtettingen på blokkene var ødelagt.

– Underveis i prosjektet fant Balkongentreprenøren ut at vindtettingen hadde redusert funksjonsevne, og dette var i utgangspunktet noe som ikke falt inn under anbudet. De ga oss en god pris for å utbedre med ny vindtetting, sier styrelederen.

Kostnadsrammen på rehabiliteringen er rundt 60 millioner kroner og dette budsjettet er ikke endret underveis i prosessen. De nye balkongene fungerer som et kuldeskjold for beboerne. Vikse opplever at balkongen fungerer som klimavegg, og som dermed gir bedre temperatur i leiligheten.

Utvidet balkongene 200 prosent

– Det blir mindre kuldeinntregning fra den siden balkongene er plassert, sier Vikse. Rehabiliteringen har også ført til større uteplass for beboerne. Balkongene er utvidet fra rundt fem kvadratmeter til 15 kvadratmeter, en utvidelse tilsvarende 200 prosent.

– Det var litt motstand mot prosjektet på generalforsamlingen, men inntrykket er at beboerne er veldig tilfredse med balkongene. Blokkene er rehabilitert og med et fantastisk, estetisk resultat, sier styrelederen i Søre Skeisvann borettslag.