Som å få en ny stue 

Beboerne i Stjernebo borettslag i Kristiansand er mer opptatt av at helårsbalkongene er som en ny stue som også gir mer dagslys enn at borettslaget fikk miljøpris som følge av rehabiliteringen. 

– Jeg merker at balkongene brukes mye hyppigere enn tidligere. Det er kanskje ikke så rart ettersom andelseierne nå kan stenge ute dårlig vær, smiler styreleder Stine Høiby i Stjernebo borettslag.

Tett på prosessen

Høiby har vært tett på prosessen i høyblokken fra de eldre og åpne balkongene ble kuttet ned og erstattet med helårsbalkonger. 

Terje Sørensen i Balkongentreprenøren før prosjektet startet i Stjernebo

– Det som virkelig er kjekt er at beboerne pynter opp balkongene med møbler , blomster og lys, fortsetter Høiby. Hun hadde forventet at beboerne skulle være mer opptatt av miljøprisen borettslaget ble tildelt etter rehabiliteringen, men denne prisen snakkes det mindre om blant beboerne, konstaterer hun. 

Ikke opptatt av miljøprisen

– Beboerne er ikke spesielt opptatte av miljøprisen. Jeg har fått et par kommentarer i forbifarten, men ikke noe mer enn det. 

Når det gjelder besparelser i energiforbruket er Høiby rask med å si at hun er en “utlufter” og derfor ikke merker stor storskjell. I tillegg har borettslaget fjernvarme. 


– Beboerne merker veldig liten forskjell på strømregningen, men fjernvarmeforbruket er kuttet betydelig etter alle tiltakene vi har gjennomført, anslagsvis 40 til -60 prosent. Beboerne sier at leiligheten generelt sett oppleves som varmere og at de merker stor forskjell. Dette vil kunne gjøre utslag på strømregningen for dem som bruker eksterne varmekilder, sier Høiby og fortsetter: 
– Vi har enda ikke fått oppleve full effekt av siden fasadearbeidet har pågått i hele vinter. Det er heller ikke mange som bruker eksterne kilder, men det var flere som klaget over kalde leiligheter før vi begynte – og som nå opplever lunere leiligheter.

Prisrekord

Stjernebo borettslag satte dessuten prisrekord rett etter at rehabiliteringen var ferdig. Høiby registrerer at leilighetene som legges ut for salg vanligvis blir solgt etter første visning. 
– Det er et godt tegn, sier hun. 
Kristiansand er forøvrig det området i landet med minst prisbevegelser når det gjelder salg av bolig. 

Stjernebo borettslag stod ferdig i 1963 og har 60 leiligheter. De minste leilighetene er 42 kvadrat mens de største er 80 kvadrat. Blokken ble designet som en stjerne og derav navnet.