Så viktig er balkongene!

Lasse Gundersen hadde flyttet ut om det ikke var for de nye balkongene. Erin Andreassen hadde ikke flyttet inn om det ikke var for de nye balkongene.

I Kristiansand sentrum kan beboerne glede seg over stor uteplass som tidligere bare var en fasade. Nå varsler styreleder Lasse Gundersen  en god “balkong-sesong” allerede fra våren 2022.

Bilde januar 2021

Dette bildet er tatt januar 2021

Bilde januar 2022

Dette bildet er tatt januar 2022

Nye fasader

Det lille borettslaget med 24 leiligheter i Kristian Fjerdesgate i Kristiansand sentrum er det siste året forvandlet til et moderne borettslag med nye fasader og nye, innglassete helårsbalkonger. Opprinnelig ble borettslaget bygget uten balkonger på den ene siden og trange “luftbalkonger ppå den andre siden. Mange beboere savnet derfor å ha en privat uteplass.

Betydelig forbedring

– Vi som bor her opplever balkongene som en betydelig forbedring. De nye balkongene er hovedårsaken til at jeg nå ikke vurderer å flytte. Jeg hadde sannsynligvis flyttet om vi ikke fikk på plass balkonger, sier Lasse Gundersen. Han har bodd i borettslaget i snart seks år.

Meget tilfreds

– Og vi hadde neppe flyttet inn i borettslaget dersom det ikke forelå planer om å bygge balkonger, sier naboen Erin Andreassen. Hun er meget tilfreds med den nye balkongen som allerede er fullt møblert og er i hyppig bruk., sier Erin Andreassen.

Bruksarealet i leiligheten oppleves som svært utvidet med den nye balkongen og hun legger til at også besøkende setter stor pris på den nye «ute/inne» plassen. Andreassen forventer at nå som balkongene er på plass vil det også påvirke prisene på leilighetene i borettslaget.

Verdistigning

Erfaringsmessig øker prisene på mellom en 500.000 og en million kroner i årene etter at slike balkonger er montert, ifølge tall fra andre borettslag som har iverksatt tilsvarende prosjekter. 

Merkbar størrelse

Den nye balkongen gjør at Gundersen og Andreassen har fått utvidet arealet med 15-16 kvadratmeter. Og størrelsen merkes godt fra ingen balkong til en romslig balkong. Balkongene ligger idyllisk til slik at solen kan nytes lenge når den er fremme, uansett årstid.
Gundersen merker at det er mye aktivitet på de nye balkongene samtidig som det er flere beboere som ennå ikke har rigget seg ferdig på sin nye uteplass.

Balkongsesong

– Den store balkongsesongen blir nok til våren når alle har fått handlet inn møbler og andre ting som er nødvendig, sier han.  Gundersen bruker balkongen regelmessig, men har dempet bruken i de verste kuldeperiodene som følge av de uvanlig høye strømprisene. Vinduene på balkongene kan åpnes og lukkes, noe som gjør at balkongene også kan brukes på vindfulle dager og kjølige kvelder.