Nå kan balkongen brukes hele året

Trond Bertelsen i Lyngfaret borettslag har fått helårsbalkong og en varmere leilighet og prisene på leilighetene peker oppover (se før og etterbilder nedenfor).

Det nærmer seg ferdigstillelse i Lyngfaret borettslag som stod ferdig i 1973 med 135 leiligheter. De åpne balkongene som ble bygget for 50 år siden er historie og er nå erstattet med helårsbalkonger.

Større balkong

Styremedlem Trond Bertelsen har innredet balkongen for helårsbruk. Han har lagt ned fliser på gulvet. I leveransen inngår svevende taklampe med dimming og på veggen har Bertelsen montert en varmelampe. Han trenger ikke lenger bekymre seg for at hagemøblene blir våte. I tillegg er balkongen blitt en drøy meter større enn den åpne løsningen.

(før rehabilitering)

Trond Bertelsen utenfor blokkene før rehabilitering

(etter rehabilitering)

Etter rehabilitering

En annen faktor er energiforbruket. Helårsbalkongene er et skjold mot vær og vind og beboerne merket umiddelbart at leilighetene ble varmere. Bertelsen anslår at balkongsystemet gir tre til fem grader ekstra i boligene. Strømforbruket er dermed redusert.

Bruker nesten ikke varme

Hvor mye strømforbruket reduseres er ikke fastlagt ennå, og det vil være individuelle forskjeller blant andelseierne. En nabo forteller at hun trives godt på balkongen og også registrerer at leiligheten er varmere. Hun har montert hengekøye på balkongen og sier at hun bruker mye tid på den nye uteplassen.

Nå er balkongen omgjort til helårsbalkong

Et annet moment som ble avslørt med de nye balkongene er hvor fuktig betongen i boligblokkene var før rehabiliteringen.

Fuktig betong

De første ukene etter monteringen av balkongene oppdaget beboerne at det dugget voldsomt på balkongvinduene. Duggen avslørte egentlig hvor mye fuktighet som skjulte seg i betongen. Etter noen uker tørket betongen og duggen forsvant. Betongen har fått et tørrere og dermed bedre miljø.

Bertelsen forteller at beboerne generelt er fornøyd med den nye balkongløsningen. En feilproduksjon med “hjulvognene” på den nye fasaden gjør at disse må delvis erstattes. Dette arbeidet er planlagt i løpet av de neste månedene.

– Vi mottok feil på hjul som glassfasaden støtter seg på fra produsenten, og disse skal byttes så snart som mulig. Balkongene er fullt brukbare inntil disse skiftes, sier prosjektleder Morten Pedersen i Balkongentreprenøren.

Flaggborg og utearealer

– I tillegg er det noen mindre reklamasjoner som skal tas. I et så omfattende prosjekt vil det alltid komme noe i etterkant, tilføyer Pedersen. Bertelsen på sin side forklarer at det er god dialog med Balkongentreprenøren. Samtidig som de siste balkongene ferdigstilles pågår arbeidet med å tilbakestille og klargjøre grøntområdene for sommeren som har fått kjenne vekten av tunge maskiner i anleggsperioden.

Hver beboer har dessuten fått montert flaggfeste og fått eget norsk flagg. På flaggdager vil derfor blokkene utgjøre en massiv flaggborg.

Prisene stiger på leilighetene

Alle andelseiere i borettslag er opptatt av boligprisene. Når leiligheten blir mer verdt er det ren avkastning for andelseieren. Bertelsen har ikke gjort analyser av leilighetsprisene i borettslaget, men sier generelt at prisene i byggeperioden har økt fra 100.000 til 400.000 kroner, fra de minste leilighetene til de største leilighetene.

Det er ikke uvanlig at leiligheter stiger opp mot én million kroner i etterkant av rehabilitering som Lyngfaret har gjort.