Måtte slite for balkong-idyll

Ingen har slitt mer for balkongen enn Kenneth Toft.

Den mangeårige styrelederen i Minken Borettslag i Fyllingsdalen kan tillate seg å smile nå som alt er over; balkongene er montert og tatt i bruk og beboerne er tilfredse.

Beboere drev nei-kampanje

Borettslaget sto ferdig i 1973, og balkongene som var bygget i tre var ikke bare smale, men krevde løpende vedlikehold. Etterhvert kom styret til at det kanskje burde gjøres en skikkelig rehabilitering og rive det gamle og bygge nytt, innglasset og større. Kenneth Toft brakte saken inn for generalforsamlingen og fikk mandat til å starte en prosess.

(fortsetter under bildet)

Styreleder Kenneth Toft nyter den nye helårsbalkongen

Men lenge før det endelige vedtaket skulle fattes på en ny og ekstraordinær generalforsamling merket han at det klabbet under beina. Flere andelseiere markerte seg med å drive regelrett kampanje mot planene. Andelseiere ble oppsøkt på fellesarealene og på dørene og advart mot rehabiliteringen som var under planlegging.

Ble skjelt ut

Den negative kampanjen ble ført til tross for at en byggmester i styret hadde påpekt flere svakheter i konstruksjonen.
– Det var som om motstanderne var allergiske mot fakta, minnes Toft. Han opplevde å bli skjelt ut, men fortsatte likevel planarbeidet. Nabo-borettslaget viste imidlertid interesse for planene og fikk se skisser på hvordan Minken Borettslag kunne se ut etter en rehabilitering.
– Dette borettslaget bruke skissene våre som grunnlag og bare gikk i gang med arbeidet uten friksjon, sier han smilende.

(fortsetter under bildet)

De nye fasadene stod ferdig desember 2019

Èn stemmes overvekt

Da styret innkalte til ekstraordinær generalforsamling for å få vedtatt rehabiliteringen stilte negative andelseiere opp med både tre og fire fullmakter, men fikk bare stemme for én fullmakt. Det ble på alle måter en høydramatisk generalforsamling med steile fronter. Når stemmene ble talt opp viste det én stemme i overvekt – for tilhengerne av rehabilitering. En håndfull svarte med å selge leilighetene og flyttet.

Overraskende positiv

Senere, når arbeidet var i gang, viste Toft frem valgmuligheter for et knippe andelseiere. I det fjerne ser han at en kvinnelig andelseier som var blant de toneangivende og mest høyrøstede kritikerne kommer mot ham.
– Jeg tenkte at nå blir jeg skjelt huden full. Helt uventet forteller hun i stedet hvor fornøyd hun er og hvilken fantastisk balkong hun har fått. Jeg ble satt helt ut, sier Toft. Den aktuelle kvinnen var nemlig en av de første i borettslaget som fikk ny balkong og hun endret karakter fra å være negativ til å fremsnakke prosjektet.

Nyter balkongen

Kenneth Toft presiserer at det alltid har vært et godt bomiljø i Minken. Etter at prosjektet ble ferdig i desember 2019 har han ikke hørt noen innvendinger.
– Beboerne virker veldig tilfredse. Vi har rehabilitert kontruksjonen, fått nye og innglassete balkonger som kan brukes hele året, sier han. Toft har prioritert balkongen og lagt ned fiskebeinsmønstret parkett som tåler fukt, en godstol og sofa og en gassovn som gjør at han kan nyte romsligheten og utsikten hele året.

Budsjett 84 millioner kroner

Minken Borettslag brukte 84 millioner kroner på rehabiliteringen. Siden desember 2019 estimerer han at verdiøkningen på leilighetene er på mellom 250 000-300 000 kroner.
– Balkongene gjør borettslaget mer attraktivt. Vi fremstår som moderne, og det er et borettslag vi er stolte av, sier han. Toft er dessuten fornøyd med det estetiske uttrykket.
– Balkongene har en bølget design slik at det blir mer bevegelse, mer liv, i fasadene, avslutter han.