Balkongprosjekt fikk miljøpris

Borettslaget Stjernebo i Kristiansand er tildelt årets miljøpris etter å ha rehabilitert blokken med 60 nye helårsbalkonger.

– Gratulerer. Dere har gjort en fantastisk jobb, uttalte sekretær i Miljøfondet, Odd Helge Moen til generalforsamlingen i Stjernebo. Hvordan balkongene var før rehabiliteringen viser bildet nederst i saken.

Stine Høiby, styreleder i Stjernebo, mottar årets Miljøpris for Kristjansand av Miljøfondets Odd Helge Moen

Moen viste til den enorme forvandlingen av høyblokken fra 1961. Stjernebo har fått 60 nye helårsbalkonger, etterisolering, nye fasadeplater, nye rør og energioptimalisering av radiatorer.

Energibesparende

Oppgraderingen er planlagt trinnvis, og i neste trinn planlegger borettslaget tilleggsisolering av resterende fasader. Når dette arbeidet er utført er det beregnet en reduksjon i energiforbruket på 62 prosent, CO2 utslippet reduseres med ca. 118 400 kg/år. Dette tilsvarer det samme som utslippet fra 66 fossilbiler, ifølge Moen som fikk det ærefulle oppdraget med å overrekke Sørlandet Boligbyggelags miljøpris; et grafisk trykk av Per Fronth og 30 000 kroner.

Splitter nye balkonger

Stine Høiby, styreleder i Stjernebo, roser de som har bidratt, som Sørlandet Boligbyggelag, Balkongentreprenøren og VEF Entreprenør.

– Nå gleder vi oss veldig til å nyte sommeren på splitter nye balkonger, og gå vinteren i møte i lunere leiligheter, sier Høiby.

Dette er gjort

De nye balkongene måler 12,5 kvadratmeter, har funksjonelt lys i taket og rekkverket består av glass-i-glass, det vil si vinduer uten rammer. I forbindelse med nedkutting av balkongene, som også var en del av etasje-skillerene, ble det til sammen fjernet 300 løpemeter med kuldebroer. De tre kortfasadeveggene er etterisolert og har fått nye Rockpanel-plater i antrasitt, lik fargen på balkongene. De gamle balkongdørene er erstattet med skyvedører.

Godt samarbeid

Runar Soltveit, administrerende direktør i Balkongentreprenøren, er stolt over miljøprisen til Stjernebo. Han påpeker at det er nettopp energieffektiviseringen som er viktig når borettslag tar i bruk helårsbalkonger.

Runar presenterer på Vi Fornyer Bergen 2021
Runar Soltveit, administrerende direktør i Balkongentreprenøren. Foto: Otto von Münchow

– At balkongene er estetisk og funksjonelle er selvfølgelig viktig. Men like viktig er det at balkongene gir energibesparelser som er betydelige. Energieffektiviseringen er et underkommunisert budskap, og miljøprisen bidrar til å sette dette temaet på dagsorden, sier Soltveit. Han understreker at de voksende kraftprisene sannsynligvis blir den nye “normalen” og at rehabilitering begrenser utgiftene til oppvarming.

Den store forandringen

Stjernebo trengte rehabilitering. Da rehabiliteringen ble besluttet var det store svakheter. Beboere klaget over lite dagslys og at det var vindfullt og kaldt.

Terje Sørensen i Balkongentreprenøren før prosjektet i Stjernebo ble igangsatt